top of page

Preken

Genesis 2,7; HC zondag 9, vraag & antwoord 26

Genesis 2,7; HC zondag 9, vraag & antwoord 26

Almkerk

10 september 2023

Als ik denk aan de schepping betrap ik me erop dat ik gelijk ook denk aan ‘schepping of evolutie’. Is de aarde in zeven dagen geschapen, of in 13,8 miljard jaar zo gegroeid? Zijn die twee verhalen met elkaar te verenigen, of moet je kiezen?
Matteüs 5,4

Matteüs 5,4

Almkerk

3 september 2023

Wanneer heb je voor het laatst gehuild? Dat is best een persoonlijke vraag, besef ik me. Want in Nederland is dat een soort taboe: huilen. Niet dat het niet mag – we doen het alleen niet snel in het openbaar. Zodra je tranen voelt opkomen in een omgeving maak je razendsnel de afweging: wil ik dit toelaten? En voor velen geldt: je onderdrukt je tranen.
Matteüs 5,3

Matteüs 5,3

Almkerk

27 augustus 2023

Heb je de laatste tijd weleens het gevoel gehad om op te geven? De handdoek in de ring te gooien. Het bijltje er bij neer te gooien. Om je er bij neer te leggen hoe je leven er voor staat. Stoppen met je studie? Een andere baan zoeken? Ik bedoel: soms heb je er even genoeg van. Genoeg van het gevecht dat iets kost, de strijd. Genoeg van de zorgen die je je maakt. Genoeg van de energie die iets kost, zonder het resultaat dat je verwachtte…
1 Korintiërs 10,12.20

1 Korintiërs 10,12.20

Almkerk

20 augustus 2023

Denk eens terug aan de tijd toen je puber was. We zijn allemaal puber geweest, dus die herinneringen zitten als het goed is ergens. Voor mijzelf is die tijd nog niet zo heel lang geleden. Als puber dacht ik regelmatig over mijn ouders en hun opvoeding: zo wil ik dat niet doen. Dit en dat wil ik niet overnemen. Nu ik eenmaal wat ouder ben zie ik in dat ik heel veel dingen precies doe zoals mijn ouders ze hebben gedaan.
Romeinen 8,5-6; Jesaja 55,6-7

Romeinen 8,5-6; Jesaja 55,6-7

Almkerk

16 juli 2023

Er is een grapje over een man die naar de kerk gaat. Zijn vrouw is om de één of andere reden thuisgebleven. Maar als de man thuiskomt uit de kerk, vraagt vrouwlief aan hem waar het over ging. De man antwoordt:
‘Over de zonde’.
En wat zei de dominee daarover?
‘Hij was ertegen.’
Matteüs 28,19a

Matteüs 28,19a

Almkerk

9 juli 2023

Wat je ook gaat doen op vakantie, misschien is het nog niet eens zo’n gekke vraag: heb je vakantie van je geloof? De eerste reactie is: ‘Natuurlijk niet. Geloof gaat gewoon door.’ Maar laat ik dan de vraag iets anders stellen: ‘Hoe ben je op vakantie bezig met geloven?’ Lees je Bijbel? Spreek je daarover met elkaar door? Bezoek je een kerk – anders om die van binnen te bewonderen? Bid je op de camping voor het eten, hardop of juist niet?’ Je geloofsbeoefening, het kan zomaar versloffen in de vakantie.
Efeziërs 6,13-17

Efeziërs 6,13-17

Almkerk

25 juni 2023

Hoe ga je om met aanvallen? Ik bedoel dan niet zomaar aanvallen, maar aanvechting in het geloof. Je wordt aangevochten door verleiding: Je kan iemand niet uitstaan, maar het is eigenlijk omdat hij of zij slaagt in het leven dat jij zou willen hebben. Je ziet wat half naakts voorbijkomen en voelt de drang om door te klikken. Of je wordt aangevallen op je geloof – geloofstwijfel: ‘Bestaat God wel? Waar is God? Houd Hij wel van me?’ Of je wordt aangevochten op hoe we geloven: ‘Hoe belangrijk is de Bijbel nu? Het is toch gewoon door mensen geschreven?’
bottom of page