top of page

Preken

Lucas 10,30-37

Lucas 10,30-37

Almkerk

21 januari 2024

Hebt u weleens gehoord van het omstandereffect. Het wordt ook wel het bystander effect genoemd. Het houdt in: het passief toekijken van een relatief grote groep mensen, zonder in te grijpen of 112 te bellen bij nood of geweld. Het omstandereffect wordt voor het eerst zo genoemd in 1964, als in Amerika 38 mensen toekijken hoe een vrouw een half uur lang wordt aangevallen, met dodelijke afloop. Niemand grijpt in.
Psalm 84,11 | Oudjaarsdag '23

Psalm 84,11 | Oudjaarsdag '23

Almkerk

31 december 2023

Op wat voor manier ga je het nieuwe jaar in? Iedere familie, ieder gezin heeft zo zijn eigen tradities rond de daadwerkelijke jaarwisseling. In veel gevallen zal er een fles met een knal bij gemoeid zijn. Een oliebol, een omhelzing, gelukswensen voor het nieuwe jaar, samen aftellen. Allemaal gebruiken die we kennen rond de jaarwisseling.
Lucas 1,57-80 | 4e Advent

Lucas 1,57-80 | 4e Advent

Almkerk

24 december 2023

Wat doe jij ertoe? Het is een botte vraag, maar toch stel ik hem. Anders geformuleerd:
Welke plek neem je in jouw omgeving in? Ik bedoel, wat voeg jij toe aan de kringen waarin jij je beweegt? Het zijn harde vragen om zo maar te stellen. Tegelijk geloof ik dat iedereen weleens op zo’n punt komt, dat je je afvraagt: wat doe ik er toe in het leven? Wat voeg ik toe? Het zijn vragen waar je een periode, maar zelfs een leven lang mee kan worstelen. Wat doe ik ertoe? Heeft mijn leven zin? Voeg ik iets toe?
Lucas 1,28-30 | 2e Advent

Lucas 1,28-30 | 2e Advent

Almkerk

10 december 2023

Wees blij, geliefde mensen!
De HEER is met jullie!
Hij heeft jullie ontzettend bevoorrecht!
Lucas 1,5-25 | 1e Advent

Lucas 1,5-25 | 1e Advent

Almkerk

3 december 2023

Wat verwacht u, wat verwacht je van God? We leven door de week ons leven. We gaan naar het werk, naar school, op bezoek. We blijven thuis, maken schoon, maken een puzzel, lezen een boek. We gaan naar de kerk, we horen een preek, zingen een lied. We bidden, lezen uit de Bijbel, maken een praatje bij de koffie. Maar wat verwacht je nu? Wat verwacht je van God? Als je van God een antwoord zou krijgen, op welke vraag wil je dan antwoord? Als je van God één ding zou mogen vragen, wat zou je dan vragen?
Matteüs 5,6; Psalm 51

Matteüs 5,6; Psalm 51

Almkerk

26 november 2023

Ik was verbouwereerd toen ik de uitslag van de stemming hoorde. De peilingen had ik niet zo aandachtig gevolgd. Toen ik woensdagavond de exitpoll hoorde, schrok ik dus. PVV naar 37 zetels – méér dan verdubbeld! De christelijke partijen allemaal zetels verloren. Wat is hier aan de hand? Dat is een emotionele hartenkreet die in mij klonk toen ik de uitslag hoorde. Alleen ik bedoel het niet als zo’n emotionele vraag. Want het is ook een hele nuttige vraag om aan het begin van deze preek te stellen.
Matteüs 5,5; Numeri 12,3 | Maaltijd van de Heer

Matteüs 5,5; Numeri 12,3 | Maaltijd van de Heer

Almkerk

5 november 2023

Wat voor idee heb je bij zachtmoedigheid? Heb je er überhaupt een idee bij? Best kans dat je daar nog nooit zo over na hebt gedacht, trouwens. Het is zo’n woord dat is ‘ingeburgerd’ in de kerk, maar waarbij ik me afvraag: beseffen we wat het inhoudt?
bottom of page