top of page

Over mij

"Willen jullie soms ook weggaan?"

Johannes 6,67 (NBV)

Een scherpe en bijzondere vraag uit een bijzonder hoofdstuk. Een vraag die ik bij de felicitatie en zegenwensen bij mijn belijdenis van iemand uit de gemeente kreeg. Het staat geschreven op zo'n klein stukje canvas. Zwart op wit, onvermijdelijk. Het is de vraag die Jezus aan de twaalf stelt nadat Hij aan de menigte heeft verteld dat wie het eeuwige leven wil krijgen Zijn lichaam moet eten en Zijn bloed moet drinken. Daarin komt een stuk van het aanstootgevende, het mysterieuze ook, van het evangelie van Jezus naar voren. Veel mensen volgen Jezus na die woorden dan ook niet verder. Het antwoord dat Petrus daarentegen geeft op de bovenstaande vraag vind ik prachtig. Het staat symbool voor hoe ik Jezus en het leven met Hem heb leren kennen: "Naar wie zouden we moeten gaan, ​Heer? U spreekt woorden die eeuwig leven geven, en wij geloven en weten dat u de ​heilige​ van God bent" (Joh. 6,68-69 (NBV))

Over deze tekst heb ik bij mijn intrede als predikant gepreekt.

"Naar wie zouden we moeten gaan Heer?"

Johannes 6,68a (NBV)

Interesses

Mijn naam is Ronald. Ik ben getrouwd met Anneloes en samen hebben we twee dochters en een zoon. Sinds mei 2019 ben ik predikant van NGK De Voorhof in Almkerk (voorheen GKv Almkerk-Werkendam). Ik houd van Jezus en van Zijn prachtige Goede Nieuws, waar ik iedere week in mag duiken. In mijn preken probeer ik telkens naar het hart van de genade, naar het hart van Jezus Christus te gaan. Wat is de kern van Zijn genade en hoe pas ik dat toe in mijn dagelijks leven? Hoe leef je het leven met hem, vanuit de zegen en kracht die God vandaag al door Zijn Geest wil geven? Dat zijn vragen die me dagelijks bezighouden.

Anneloes en ik zijn verder in ons dagelijks leven veel bezig met sociale gerechtigheid. Duurzaam en eerlijk leven in onze wereld vol moderne slavernij en uitbuiting is moeilijk. Toch zoeken we vanuit ons verlangen naar het herstel dat Jezus heeft gebracht en zal voltooien, naar manieren om dat in ons leven van alledag vorm te geven.

Verder vind ik het leuk om te koken. Ik geniet van goed eten en drinken, van natuur, films en muziek. Mijn muzieksmaak is zo breed als mijn liturgie. Ik houd van klassiek (o.a. Buxtehude), van hedendaagse Nederlandse artiesten (o.a. Matthijn Buwalda, Sela) en van christelijke Rock (o.a. Switchfoot, My Epic, Leeland).

"U spreekt woorden die eeuwig leven geven"

Johannes 6,68b (NBV)

Leven met God

In mijn leven tot nu toe heb ik God leren kennen als een liefdevolle en genadige Schepper die de gebroken systemen van het persoonlijke en maatschappelijk leven wil herstellen. In Jezus heeft God ons verlost van onze zonden en nu leven we in Zijn koninkrijk. We proberen in woord en daad lief te hebben zoals Hij ons heeft liefgehad. Maar onze weg achter Jezus aan kent, naast mooie stukken, ook moeilijke en pijnlijke bochten waar we het mooie uitzicht dat we hebben uit het oog kunnen verliezen. Juist op die veelzijdige weg wil ik meelopen met mijn broers en zussen.

Dat doe ik als iemand die begripvol luistert, die oog heeft voor het samenleven van de gemeente voor God en die moeilijke vragen niet uit de weg gaat. Daarnaast geniet ik ervan wanneer het lukt om de Bijbel dicht bij het leven van mensen te brengen; wanneer iets van die woorden van eeuwig leven klinkt in wat er wordt gezegd. Daarin zie ik Gods werk door Zijn Geest. Ik krijg energie van preken en van een gevarieerde liturgie die daar goed bij aansluit. Ik vind het waardevol om met mensen in gesprek te gaan over hun leven met God en na te denken over hoe de kerk vandaag de dag haar leven uit genade kan vormgeven.

 

Daartoe voel en weet ik me geroepen. Tijdens de bezinning op de vraag of ik me beroepbaar wilde stellen (of dat ik 'soms ook weg wilde gaan') heb ik ontdekt dat ik niets liever wil dan God met mijn leven dienen als predikant. Want ik heb Jezus leren kennen als de Zoon van God die woorden van eeuwig leven spreekt. Sterker nog: die ons, nu al, in Hem uit genade het eeuwige leven geeft. Die God wil ik dienen met heel mijn leven en al mijn gaven. Ik doe dat alleen omdat ik geloof en weet dat Hij erbij is en me er de kracht voor geeft.

Broedergroet,

Ronald Elzinga vdm

Ronald Elzinga
bottom of page