top of page

Johannes

Licht in het duister

Johannes 8,12; Matteüs 2,2b | Week van gebed '22

Serie:

Almkerk-Werkendam

zondag 2 januari 2022

Jullie zijn niet meer bang in het donker, toch, of wel? Wat of wie is dan jouw nachtlampje? Waar ga je met je donker, met je zorgen, met je pijn heen? Wat doe je ermee? U weet wel dat ik wat neerslachtig ben. In deze donkere dagen heb ik daar vaak wat meer last van dan anders. Gek genoeg valt het me dit jaar mee. En dat terwijl er toch zat dingen zijn die best ingewikkeld, moeilijk en zwaar zijn in ons leven op dit moment.

We zitten in een lockdown. De kerstvakantie duurt langer. Misschien dacht je van te voren: lekker vakantie. Maar al het binnen zitten, Netflixen, gamen, boekenlezen, televisiekijken, wandelen – of wat je ook maar doet om de tijd door te komen… De dingen waar je je mee vermaakt beginnen misschien wel wat te vervelen.

[DIA 4]


Als het donker is om me heen, dan gaat mijn hoofd malen. Ik denk dat veel mensen dat herkennen. Dat je gaat nadenken en dromen over de toekomst bijvoorbeeld. Je denkt ongetwijfeld weleens aan je eigen toekomst. Als je jongere bent, welke studie kies je dan? En heb je dan wel baankansen? ‘Wat brengt komend jaar me?’ Slaag ik komend jaar of wordt mijn leven een flop – sociaal, qua werk of op een andere manier. Misschien is dat wel iets wat altijd boven ons hoofd hangt: houd ik komend jaar het hoofd bovenwater, of ga ik onderuit?

[DIA 5]


Onder dat ‘slagen of falen’-denken, zit een algemeen menselijke angst. Ongeveer dit: ‘Als ik faal, dan laat iedereen me uiteindelijk in de steek. Als ik faal, dan blijf ik uiteindelijk alleen achter. Dan is er niemand meer die van me houdt.’ Of je jong bent of oud: dat is een duisternis die niemand wil.


En dan heb ik het nog ‘maar’ over onze persoonlijke levens. Mijn gedachten gaan ook weleens uit naar de toekomst van de wereld.

[DIA 6]


Wat doet onze regering komende tijd? Ik ben blij dat we een nieuwe regering hebben, maar hoe pakken ze de problemen in Nederland aan? Hebben ze ook voor de zwakken en hulpelozen in de samenleving? Of kunnen we gewoon een nieuw ‘toeslagenschandaal’? Ondertussen vraag ik me af hoe groot de economische crisis zal zijn. En wat doet dat met de stabiliteit in de wereld? Hoe ontwikkelen de wereldproblemen komend jaar – honger, klimaat, vluchtelingen, oorlogen…?

[DIA 7]


We leven in een donkere wereld.


Onze Bijbeltekst heeft het ook over een donkere wereld: Israël onder koning Herodes. Je hebt er de afgelopen tijd veel over gehoord in de preken. Je kunt het je gemakkelijk indenken dat onder zijn dictatuur het een donkere tijd was. Een paranoïde, machtsbeluste en gigantisch wrede koning. Om zijn macht te behouden moord hij de kinderen van Betlehem uit. Veel donkerder wordt het niet. Mensen die de zwaksten uit de samenleving van het leven beroven. Mensen zijn in dat opzicht niet veranderd. Abortus is gelegaliseerd. Want wat moet je met een kind als je nog een studie wil doen, een leven opbouwen, carrière moet maken?


Ja, de wereld toen en nu, was en is donker.

[DIA 8]


Maar midden in die donkere wereld vieren we de komst van hét Licht. We hebben het gelezen uit Jesaja 9. De wijzen werden door een licht naar de koning van de wereld gewezen. En die koning, onze Koning Jezus, zegt van zichzelf: ‘Ik ben het licht van de wereld.’ Daar staan we vanmorgen bij stil. Ons thema:

[DIA 9]


LICHT IN HET DUISTER

In deze preek ontdek je hoe Jezus jouw licht is en welke weg Hij wijst. Daardoor kun je licht het nieuwe jaar in, met een rotsvast fundament onder je leven.

In die donkere wereld zegt Jezus dus: Ik ben het licht van de wereld.

[DIA 10]


#1. Jezus is het Licht

Dat klinkt allemaal wel heel mooi natuurlijk. Jezus die als het licht het duister uit je leven verdrijft. Misschien ervaar je er helemaal niks van. Is het al lang donker om je heen. Bid je eindeloos of God je duidelijkheid wil geven over een belangrijke keuze. Bid je al tijden of God je wil helpen. Maar gebedsverhoring lijkt ver weg.

[DIA 11]


Het licht blijft uit. Wat voor licht brengt Jezus dan?


Dat licht gaat dieper, verder dan gebedsverhoring en ervaring. Het licht van God is dat Jezus naar de wereld kwam om kapotte, schuldige mensen te redden. Dus als je bang bent om te falen – te floppen in het leven en alleen te eindigen. Als je bang bent dat je een totale nul wordt. Als je bang bent dat al je zondige geheimen uitkomen en dat niemand je dan meer moet.


Dan is er altijd, onderin de put, het licht van Jezus: Door Hem ben je bij God niet een nul, maar Gods alles! Geen zondaar die nergens toe dient, maar een kind van de Koning!

[DIA 12]


Dát is het licht van Jezus Christus! En wie daarop Zijn leven bouwt, die wordt ook zelf licht.


Dat zegt Jezus in de Bergrede: “Jullie zijn het licht voor de wereld” (Matteüs 5,14)

[DIA 13]


#2. Jezus maakt ons licht

Door het licht van Jezus wordt jij licht. Moet je daar dan een supergelovige voor zijn? Moet je keihard werken voor je geloof, zodat je dan opklimt op de ladder van liefde betoon en goedheid?

We moeten eerlijk zijn: leven in het licht is niet makkelijk. Het gaat niet vanzelf.

[DIA 14]


De wereld is zo duister, dat als je niet dicht bij Jezus bent het écht donker is. Als je achter de ster van wetenschap, van kijk-mij-eens of van lang-leve-de-seks-drank-en-feesten aanlopen, dan eindig je in het donker. Als je een licht leven wil, dan moet je naar het licht van Jezus toe! Zijn licht wijst de weg, zoals het de magiërs de weg wees.


Maar hoe je dat doet is niet ingewikkeld. Dus wel moeilijk, maar niet ingewikkeld. Het draait hierom: tijd doorbrengen met God, met Jezus. Dat doe je door te bidden. De meeste mensen uit de kerk doen dat. Maar ik wil je vragen de komende week het volgende te doen: zoek een apart moment – niet voor of na het eten – om je even terug te trekken. Als je niet vaak bid, probeer dan toch. Wees maar stil als je niet weet wat je moet zeggen.

[DIA 15]


Het maakt God niet uit hoe prachtig je woorden zijn; Hij wil gewoon dat je tijd met Hem doorbrengt!


Als je wel gewend bent om te bidden, maar je gebed vaak een verlanglijstje is, vertel dan maar gewoon eens aan God hoe het met je is. Wat er in je leeft. En wees stil in Gods aanwezigheid. Besef je dat je voor Zijn troon bent als je bid.


Zo groei je in het licht.

[DIA 16]


Gaan mensen dat dan aan je zien? Nou: ja, ik denk het wel. Als jij minder waarde hecht aan dat je slaagt in dit leven. Dat je geld, mooie spullen en veel plezier hebt minder belangrijk worden. Ja, dat gaan mensen merken.


En moet je dan geen veel grotere dingen doen? Nee hoor. Onze grote God werkt óók, misschien wel juíst in het klein. Daar zingen we zo van.


Maar mensen gaan het aan je merken als je tijd doorbrengt in het licht van Jezus. Als jij je rotsvaste grond zoekt in Zijn liefde, Zijn offer voor jou. Als slagen, succes, macht, feesten, álles uit het leven halen minder waarde krijgen. Dan gaan mensen vragen stellen:

[DIA 17]


Nu moet je me toch eens vertellen: Wát is jóuw licht in het donker?


AMEN

Deze preek in een dienst lezen?

Als je hieronder je contactgegevens invult dan stuur ik de presentatie, liturgie en preek met klikmomenten zo snel mogelijk op.

bottom of page