2 Timoteüs
Bevestig je identiteit
2 Timoteüs 2,1-2
Serie:
Assen Marsdijk
zondag 8 september 2024
Vastraken in een strik. Misschien taal die wat ver bij ons vandaan staat. Maar voor mij werd het afgelopen week actueel.
Weet je, zo’n eerste week wil ik graag spijkers met koppen slaan. Lekker voortvarend aan het werk. Bovendien: ik voel heel gemakkelijk ook de druk van alle verwachtingen. Ik wil natuurlijk niet teleurstellen. Nee, ik had er zin in.
Maandag ging goed. Dinsdagmorgen na mijn Bijbellezing, zette ik mijn tablet aan, open Outlook – het was tijd om mail weg te werken en wat afspraken te plannen.
Toen een melding: Vraag om identificatie van Outlook – bevestig je identiteit. En nog een keer, en nog een keer, en nog een keer. Foutmelding. Even proberen op te lossen, maar geen succes. Nou, dan naar Word, toch maar aan de preek. Zelfde probleem: ‘Bevestig je identiteit.’ Precies de strik waar ik in trapte.
DIA 3
Bevestig je identiteit. Die identiteit zoeken we toch wel snel in wat we doen. Als je je voorstelt en iemand vraagt wat je doet, dan antwoorden we snel: ‘Ik ben...’ en dan komt onze functietitel: ‘Student. Leerkracht. Verpleegkundige. Pensionado. Vul maar in.’ We denken heel snel dat hard werken, veel voor elkaar krijgen, succes, slagen en druk zijn... We denken heel snel dat dat onze waarde bepaalt.
DIA 4 | KLOK
Ik trapte in die strik, afgelopen dinsdag. Een halve dag bezig met het oplossen van softwareproblemen... Als het je werk is: prima natuurlijk. Maar het hoort niet bij de taakomschrijving die ik voor ogen had. En dan voel je het: wat een waardeloze dag! Je voelt je terneergeslagen, gefaald: je heb niet afgekregen wat je die dag had willen of moeten doen.
DIA 5 | ZWART
Dikke kans dat je zo’n situatie herkent. Maar het is niet alleen een valkuil van onze tijd. Als Paulus aan Timoteüs schrijft, waarschuwt hij hem ook hiervoor, zij het met iets andere woorden: ‘Zoek je kracht niet buiten Jezus om!’ We denken daar samen over na. We hebben het over 2 Timoteüs 2,1-2. Ik lees dat nog een keer:
DIA 6
Mijn kind, wees sterk door de genade in Christus Jezus. Wat je in aanwezigheid van velen van mij hebt gehoord, geef dat door aan betrouwbare mensen die geschikt zijn om anderen te onderwijzen.
2 Timoteüs 2,1-2
Het thema van de preek vanmiddag is:
DIA 7
BEVESTIG JE IDENTITEIT
Na deze preek begrijp je beter wat sterk zijn door de genade in Christus Jezus betekent. Daarnaast ben je ook stilgezet bij de vraag wat iemand in de kerk nu geschikt maakt voor God.
Paulus roept Timoteüs op om sterk te zijn. Maar het is sterk zijn in Christus, sterk door Zijn genade. Daar gaan we eerst dieper op in. Want dat sterk zijn in Christus geeft inhoud aan wat Timoteüs moet doorgeven aan betrouwbare mensen die geschikt zijnom te onderwijzen. Maar wat iemand geschikt maakt voor het onderwijs, is misschien niet wat je denkt. Daar gaan we daarna op in. Dus:
DIA 8
#1. Sterk in de genade
#2. Geschikt om te onderwijzen
DIA 9
#1. Sterk in de genade
Paulus wil dat zijn leerling, die hij als zijn eigen kind ziet, op het hart drukken. Door 1 Timoteüs en 2 Timoteüs heen drukt Paulus dat zijn leerling een aantal keer zo’n bemoediging op het hart. Want Timoteüs heeft het nodig. Paulus begint zijn brief aan hem in 1,4: “Als ik aan je tranen denk...” Timoteüs heeft het blijkbaar zwaar.
DIA 10
- Hij is jong en redelijk onervaren (1Tim. 4,12).
- Er waren valse leraren in de gemeente (1Tim. 1,3-7.19b-20; 2Tim. 2,16-18).
- Timoteüs had last van fysieke kwalen (1Tim. 5,23).
- Timoteüs was mogelijk bang voor de tegenstand binnen en buiten de gemeente (2Tim. 1,7).
Daarom drukt Paulus hem op het hart: zoek het niet in jezelf! Zoek je kracht in de genade in Jezus Christus – telkens weer! Het is blijkbaar nodig dat Paulus dat tegen Timoteüs zegt. Het is nodig om telkens weer de diepte van Gods genade te onderzoeken, te proeven.
DIA 11 | ZWART
De diepte van Gods genade proberen te proeven, dat is best eng.
Eng? Zou het niet juist heel mooi en goed moeten zijn? Ja, ook. Maar ook eng. Tenminste: als je het goed doet. Het trof me hoe dat afgelopen donderdag in de column van Aad Kamsteeg stond:
DIA 12
“’Hoe dichter bij God, hoe breder de kloof tussen hoe je voor Hem wilt leven en de realiteit daarvan.’ En toch vreugde? ‘Ja, want die kloof is door Christus gedicht’” (J.I. Packer, aangehaald door Aad Kamsteeg, ND 5-9-2024).
De diepte van Gods genade proeven – anders gezegd: mijn begrip van Gods genade verdiepen – dat kan door je te verdiepen in de Bijbel. Door je helemaal te geven in een loflied voor God – door aanbidding dus. Door je te wijden aan gebed, door tijd door te brengen in de aanwezigheid van God. Door de diepte van de Psalmen te onderzoeken. Door een preek die je stilzet, en ga zo maar door.
DIA 13 | #1
Zo ga je meer en meer voelen wat genade is: helemaal het werk van God, geen gevolg van onze inspanning. Dus niet mijn slagen, niet mijn harde werk. Nee, Gods genade en je daaraan vastklampen! Wie zo sterk wordt in de genade die in Jezus Christus is, díe is geschikt voor om anderen te onderwijzen.
DIA 14 | #2
#2. Geschikt voor onderwijs
Het gevaar is dat we dat in de kerk gewoon gaan vinden. Dat genade gewoon wordt – een leeg, nietszeggend begrip. Terwijl het zo tegendraads is als het maar kan. Bram van de Beek – ook hij schrijft weleens een column in het ND – nu denkt u gelijk dat ik een hele trouwe ND lezer ben... dat valt best mee (of tegen), hoor. Maar Bram van de Beek zei het eens zo:
DIA 15 | ZWART
“God wil werken met mensen die niet perfect zijn. Hij is sociaal bewogen. Zijn hele personeel bestaat uit arbeidsongeschikten. De hele kerk is een sociale werkplaats. (...) De kerk is in de spiegel van het bedrijfsleven een zooitje, amateuristisch, onprofessioneel, inefficiënt en ongekwalificeerd. Daarom is zij uitermate geschikt voor God” (Bram van de Beek, Ego, 197).
DIA 16 | BEKER MET EEN BARST
God wil werken met mensen die niet perfect zijn. Hij had het ook zelf kunnen doen, maar Hij kiest personeel dat niet perfect is. Want dat zijn mensen die beseffen dat ze Hem nodig hebben. Mensen die door hebben: het lukt mij niet zelf. Die mensen kiest God om Zijn Goede Nieuws aan de wereld te vertellen. Hier een voormalig Christenvervolger en een bange, zieke, nog-nat-achter-de-oren dominee. In de ogen van de wereld een lachertje. In Gods ogen uitermate geschikt.
[...]
Pas je in die lijn? Hij is er al vanaf lang geleden:
Abram, een kinderloze oude man wordt de stamvader van een groot volk.
Mozes, een stotteraar om Farao – de belangrijkste koning van dat moment – toe te spreken om zijn volk te laten gaan.
David, een jonge schaapherder, volgens zijn vader niet belangrijk genoeg, maar voor God ‘een man naar Zijn hart’ die koning wordt.
Jezus, in de ogen van de wereld van toen de buitenechtelijke zoon van Maria. Jezus uit het gehuchtje Nazareth. Jezus, de gekruisigde, maar ónze Heer en Koning, die ons genade geeft.
DIA 17
Dus bevestig je identiteit en zoek je kracht in de genade die in Jezus is! Want dat maakt je geschikt voor Gods werk.
AMEN