top of page

Matteüs

Samen Jong

Matteüs 18,2-4; Psalm 103,5; Romeinen 12,2 | Kerk van alle (leef)tijden 1 | Maaltijd van de Heer

Serie:

Kerk van alle (leef)tijden | Jaarthema '23-'24

Almkerk

zondag 17 september 2023

Ik begin met een vraag aan de kinderen:
Wat wil je later worden?
En dan een vraag aan de jongeren en volwassenen:
Wat wilde u of jij vroeger worden?

Mooi hè, veel mensen hebben wel iets waar ze naar uit keken. Maar toch vooral grote mensen dingen. Tijdens de voorbereiding moest ik denken aan het boek De jongen, de mol, de vos en het paard van Chalie Mackesy.

DIA 2


Daarin vraagt de mol aan de jongen ook die vraag: ‘Wat wil jij worden als je groot bent?’

‘Lief,’ zei de jongen.


Het is zo’n verrassend antwoord dat eigenlijk alleen een kind kan geven. Het getuigt van outside the box denken.

DIA 3


Of beter gezegd: de ‘box’ bestaat bij veel jonge kinderen nog niet eens. Ze zijn de kaders van het leven nog aan het ontdekken. Ze denken vrij.


Zo’n kind zet onze Here Jezus in het midden, tussen zijn leerlingen. En Hij zegt: zo moet je worden! Als je goed leest dan zie je ook gelijk waar het Jezus in de kern om gaat.

DIA 4


Vers 4: “Wie zichzelf vernedert en wordt als dit kind, die is de grootste in het koninkrijk van de hemel.” We moeten ons vernederen, verlagen, de drang naar status achter ons laten. Zoek er niet naar om belangrijk gevonden te worden, maar leef als een kind van God. Met andere woorden roept de Here Jezus ons op om SAMEN JONG te worden.

DIA 5


Jezus roept ons op om samen als kinderen te worden. Het gaat dan om kinderen voor de pubertijd. Kinderen die niet op de voorgrond staan, die je soms lastig vindt, die terechtgewezen worden en dat ondergaan. Zo’n kind moeten jij, u en ik worden.

DIA 6


Het verijst een nieuw denken, zoals Paulus schrijft in Romeinen 12,2b: “U moet uzelf niet aanpassen aan deze wereld, maar u veranderen door uw gezindheid te vernieuwen”. Onze gezindheid, onze mindset, onze maniervan denken moet vernieuwd worden. Want zonder dat komen we nooit tot die nederige houding, die Jezus ons opdraagt. En daarvoor wijst Jezus ons dus op de kinderen.

DIA 7


De Bijbel wijst op wel meer plekken naar verjonging. We lazen ook Psalm 103, waar staat: “uw jeugd vernieuwt zich als een adelaar.” Daar hebben verschillende uitleggers hun hoofd over gebroken. Gaat het om het vernieuwde verenpak van de adelaar? Dat is onwaarschijnlijk, want alle vogels gaan in de rui. Maar kenmerkend voor de adelaar is dat ze erg hoog kunnen vliegen en bovendien snel kunnen stijgen.


In Psalm 103 gaat het dus over de snelheid en levenskracht waarmee God ons wil zegenen. De levenskracht en geestelijke wendbaarheid van de jeugd.


Nu kun je denken: de Bijbel zegt toch op andere plekken dat we volwassen moeten zijn. Jazeker.

DIA 8


Denk aan 1 Korintiërs 13:11: “Toen ik nog een kind was sprak ik als een kind, dacht ik als een kind, redeneerde ik als een kind. Nu ik volwassen ben heb ik al het kinderlijke achter me gelaten.” Het is maar een voorbeeld, waar bedoeld wordt: wees in je denken niet als kinderen (1Kor 14,20), hier specifiek gezoogde kinderen. Het is niet de bedoeling dat we redeloos worden. Het is de bedoeling dat we in ons leven niet te hoog van onszelf denken. Dat we onze plek weten tegenover elkaar. Tegenover God. En ook tegenover kinderen.


Want volgens mij denken we snel: hoe is de gemeente voor mij een aangename plek. Wat wil ik zingen? Wat vind ik belangrijk? Maar tijdens dit jaarthema ontdekken we opnieuw: de kerk is van alle tijden, van alle leeftijden, van generatie na generatie. Dus de vraag moet zijn: hoe betrekken we de nieuwe generatie erbij? Dat kan van je vragen om los te laten wat er misschien wel ingedreund is toen u of jij kind was.

DIA 9


Het kan je vragen om outside the box, terug naar de Bijbel te gaan en je af te vragen: ‘Wat vraagt God nu wel en niet vandaag de dag?’


Daarbij zijn kinderen onmisbaar! We hebben een geloof dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Dat moeten ook vragen zijn die ons bezighouden: Hoe kunnen we kinderen inleiden en inwijden in de geheimen van het geloof in Jezus Christus, de gekruisigde? Daarvoor is het onmisbaar dat we naar hen kijken, ze proberen te begrijpen en contact met ze maken! En ja zelfs: dat we bereid zijn van hén te leren!


Want jongens en meisjes, en vooral ook tieners en jongeren: jullie zijn onmisbaar voor deze gemeente! Wie jullie zijn, jullie kritische vragen, jullie vitaliteit en jullie kennis van de wereld van vandaag!

DIA 10


Jezus roept ons op om SAMEN JONG te zijn. Om nederig te zijn, niet hoog maar laag en nederig over jezelf te denken. Niet ernaar streven om belangrijk gevonden te worden, maar gehoorzaam met God te leven. Dat is de houding waarmee je vanmorgen ook de Maaltijd van de Heer mag vieren. Een houding die wij als grote mensen van kinderen moeten leren, zegt Jezus.

DIA 11 | ZWART


Dus lieve kinderen, nog een vraag aan jullie: willen jullie me even helpen met een grote-mensenmoment? Ga maar even staan, met papa’s of mama’s hulp even op je stoel, zodat alle grote mensen jullie goed kunnen zien.


Lieve broers en zussen, kijk maar eens goed naar ze. We hebben het geluk van kinderen in ons midden. Jezus zet hencentraal in Zijn koninkrijk. Neem dus af en toe de tijd om van ze te leren. En laten we ons inspannen om het geloof met hen te delen, aan het over te dragen en met hen te bespreken.

DIA 12


Want Jezus zelf zet hen in het midden en zegt: “Ik verzeker jullie: als je niet verandert en wordt als een kind, dan zul je het koninkrijk van de hemel zeker niet binnengaan.”


AMEN

Deze preek in een dienst lezen?

Als je hieronder je contactgegevens invult dan stuur ik de presentatie, liturgie en preek met klikmomenten zo snel mogelijk op.

bottom of page