top of page

Psalmen

Met God op de drempel

Psalm 84,11 | Oudjaarsdag '23

Serie:

Almkerk

zondag 31 december 2023

Op wat voor manier ga je het nieuwe jaar in? Iedere familie, ieder gezin heeft zo zijn eigen tradities rond de daadwerkelijke jaarwisseling. In veel gevallen zal er een fles met een knal bij gemoeid zijn. Een oliebol, een omhelzing, gelukswensen voor het nieuwe jaar, samen aftellen. Allemaal gebruiken die we kennen rond de jaarwisseling.

We staan aan de drempel van het nieuwe jaar. Dat markeren we met gebruiken, rituelen: je doet ze ieder jaar nagenoeg hetzelfde. Soms pas je wat aan. Als je ergens een mooie aanvulling tegenkomt, of gewoon omdat je een bepaalde sleur zat bent.

DIA 3


Maar we zongen vlak voor de preek:


Ik Zal de God van mijn leven prijzen

Biddend Hem mijn dank bewijzen

Psalm 42 vers 5, GKV-berijming.


De vraag is ook: hoe ga je met God het nieuwe jaar in? Hoe ga je met God de drempel over naar het nieuwe jaar?

DIA 4


Voor veel mensen geldt: we gaan naar de kerk, de oudejaarsdienst. Dit jaar vóór het eten, dus waarschijnlijk zitten we niet al te erg op de tijd. Maar toch, we hopen dat de dienst niet te lang duurt. Snel weer terug naar huis voor het eten, het vuurwerk, de oudejaarsconference, de oliebollen, appelflappen, spelletjes, gesprekken en gezelligheid. Dat hoort bij oud en nieuw, we zijn het gewend, zo hoorthet nu eenmaal.

DIA 5


Sinds een paar jaar proberen Anneloes en ik biddend het nieuwe jaar in te gaan. Toen we een keer oud en nieuw vierden bij vrienden deden ze het zo - biddend. We vonden dat zo bijzonder, om zó met God het nieuwe jaar in te gaan. Nu proberen we het zelf dus zo te doen. Ik zeg nu proberen, want dit jaar maken we voor het eerst onze meiden wakker ’s nachts. Even kijken hoe dat gaat…


Maar hoe gaat u, hoe ga jij het nieuwe jaar in met God?


Daarvoor kijken we naar Psalm 84, en wel naar vers 11:

DIA 6


Beter één dag in uw voorhoven

dan duizend dagen daarbuiten,

liever op de drempel van Gods huis

dan wonen in de tenten der goddelozen.

Psalm 84,11

DIA 7


Ons thema is: 


MET GOD OP DE DREMPEL


Via deze preek moedig ik je aan om God bij alles in je leven te betrekken. Ik spoor je aan om heel je leven te zien als de reis naar Hem toe. Als je dat doet, dan zul je zien dat je meer vrede ervaart, meer rust in je leven van alle dag. Voor welke uitdaging je ook staat. Want je weet: ik blijf op weg naar mijn doel en God is er bij, elke stap die ik zet.

DIA 8


We staan stil bij de drempels in ons leven en de reis naar Gods huis. Voordat we op die punten ingaan, kijken we eerst iets aandachtiger naar vers 11. Want wat betekent dat op de drempelzijn? We staan dus stil bij:

DIA 9


#1. Op de drempel van Gods huis

#2. Drempels in ons leven

#3. Onderweg naar Gods huis

DIA 10


#1. Op de drempel van Gods huis

Allereerst dus: wat betekent dat op de drempel van Gods huis zijn? De drempel zit bij de ingang van het huis. Dus op de drempel blijven betekent dat je buiten blijft staan. Wat de psalmist daar precies mee bedoelt…? Het is goed als je dan een algemeen overzicht van Psalm 84 hebt.

DIA 11 | VERS 2-3


De psalmist volgt in de Psalm als het ware in gedachten de weg naar Gods tempel en daar naar binnen. De Psalm begint met het verlangen naar Gods huis. De dichter stelt zich Gods woning voor: de tempel. Hij verzucht: wat is het prachtig!


Herken je dat, als je nadenkt over bij God zijn? Verlang je ernaar, naar Gods Nieuwe Wereld, zijn volmaakte koninkrijk? Afgelopen kerst lazen we over de vrede die er dan zelfs tussen de roof- en prooidieren zal zijn! Gaat je hart daar sneller van kloppen? […]

DIA 12 | VERS 4-5


De dichter gaat verder en stelt zich levendig voor hoe zelfs vogels in Gods tempel een plek vinden. Mensen moeten op een gegeven moment weer naar huis, maar de vogels wónen daar! Hoe heerlijk is dat, om altijd zó dicht bij de HEER te zijn?

DIA 13 | TEMPEL


Ja, want dat is het beeld van Gods huis. Het huis van God, daar woont God! Daar is God altijd dichtbij. De pracht van de tempel laat dat zien, hoe heilig en dichtbij God daar is. Stralend goud en licht, gewijde stenen en objecten. Stel je eens voor hoe dat moet zijn geweest, om dat te zien! Stel je dat eens voor!

[…]


Zo gaat de psalmist als het ware in gedachten de weg naar Gods tempel. Hij stelt het zich voor, verblijdt zich erom, kijkt er naar uit om daar weer eens binnen te zijn.

DIA 14


En dan schrijft hij vers 11:


Beter één dag in uw voorhoven

dan duizend dagen daarbuiten,

liever op de drempel van Gods huis

dan wonen in de tenten der goddelozen.


Het is een vers van sterke tegenovergestelden. Eén dag in Uw voorhoven, duizend erbuiten. Liever op de drempel bij God, dan wonen bij goddelozen… Het is daarom erg waarschijnlijk dat er meer schuilgaat achter dat beeld van die drempel. Want bedenk je even: wie zaten er bij de drempel? Wie mochten er niet naar binnen in Gods huis? Dat waren de mensen die daar zaten te bedelen! Want daar kwamen naar de hoogste waarschijnlijkheid de mensen langs die iets wilden geven.

DIA 15


Dus de dichter schrijft hier als het ware: liever als een bedelaar… Liever als een buitenstaander… Liever als een ongewassen zwerver bij God aan de voordeur blijven zitten, dan dat ik ergens anders moet wonen! Liever leven van de kruimels die van Gods tafel vallen, dan dat ik ergens anders moet zijn. Liever arm en hongerig bij God, dan elke dag vlees en een warm bed bij wie zich afkeren van God.


Het dwingt ons ook nu om na te denken: wat mag het geloof mij kosten? Anders gesteld: wat doe je als je voor een drempel in je leven staat?

DIA 16


#2. Drempels in ons leven

Even wat algemeen: wie struikelt er weleens over een drempel? […HANDEN…] Het overkomt mij van tijd tot tijd… Je tilt je voeten niet goed genoeg op, je bent er niet op bedacht… Soms is dat ding net hoger dan je had verwacht, en je buitelt naar binnen…


Goed, dat is wat je soms letterlijk overkomt. Het is een beeld dat past bij hoe we sommige keuzes maken. We zijn er niet op bedacht, maar gaan gewoon in de sleur van het leven mee. Maar zo op Oudjaarsdag is het goed om eens, zogezegd, op onze voeten te letten. Waar loop ik eigenlijk heen? Welke drempels neem ik eigenlijk, misschien zonder erbij na te denken?

DIA 17 | ZWART


Wat ben ik bereid op te geven omdat het niet past bij het leven met God? Ben je bereid om meer geld weg te geven aan goede doelen, omdat je vind dat je eigenlijk 10% zou moeten geven? Ben je bereid om activiteiten met vrienden op te geven, omdat ze niet passen bij je christelijke identiteit? Ben je bereid om iets van je luxe op te geven, omdat je wil kiezen voor eerlijke kleding, eerlijke koffie, eerlijk vlees?

DIA 18


Eigenlijk is de vraag: waar leef je voor en op welke grond maak je je keuzes? Instinctief kiezen we voor onszelf. Instinctief kies ik voor mijn geluk, mijn gezondheid, mijn portemonnee, mijn vrienden, mijn liefde… Maar mag het geloof in Jezus Christus daaraan tornen? Onze Here Jezus zet er in ieder geval een radicaal andere weg tegenover!

DIA 19


Jezus Christus was aan God gelijk. Maar hij vroeg niet om de hoogste macht en eer voor zichzelf. Nee, hij gaf zijn hemelse positie op. Hij maakte zich zo onbelangrijk als een slaaf. Hij kwam als mens op aarde. En toen hij leefde als mens, dacht hij nooit aan zichzelf. Hij was altijd gehoorzaam aan God, zelfs toen hij aan het kruis moest sterven.

Filippenzen 2,6-8 | BGT


Jezus volgen doe je niet alleen op zondag. Je doet het niet alleen als je Bijbelleest en bidt. Je doet het niet alleen op Bijbelstudie… Jezus volgen doe je met heel je leven. In al je keuzes werkt het door. Dus bij elke keuze, elke drempel die je neemt kun je je afvragen: ga ik met God deze drempel over?

DIA 20


Goed, ik struikel dus weleens over een drempel. Dat bedoel ik vooral letterlijk. Maar als je straks weer een drempel over stapt… naar buiten, de kerk uit. Of bij jezelf of vrienden naar binnen… Als je straks weer eens over de drempel stapt – of misschien struikelt – laat het dan een ezelsbruggetje zijn: hoe maak ik mijn keuzes met God? Hoe neem ik de drempels in mijn leven met God? Probeer zo met God even op de drempel te blijven staan en te bedenken: hoe past deze keuze bij mijn leven met God? Zou ik iets moeten opgeven? En: ben ik daartoe bereid?


Leef zo bewust op de weg naar Gods huis.

DIA 21


#3. Onderweg naar Gods huis

Bedenk nog even: deze Psalm volgt als het ware in gedachten de weg naar Gods tempel. Het is daarmee een soort uitnodiging om dat ook als christen te doen. Alleen dat is wat lastig. Want ik heb geen herinnering aan Gods tempel. Ik heb geen plaatje bij Gods Koninkrijk… of toch? Ja, wel, want de Bijbel staat vol met beelden en profetieën van hoe het dan zal zijn! Droom even met me mee:

DIA 22


De schepping is volledig vreedzaam, want een wolf zal zich neerleggen naast een lam (Jes. 11,6).

De zee, de dood is er niet meer (Op. 21,1).

Jeruzalem is als een stad van goud zo helder als glas, net als de straten… (Op. 21,18.21).

Het licht van de zon hebben we niet nodig, de nacht is er niet meer, want God is ons licht (Op. 22,5).

[…]


Je verlangen gaat toch met je op de loop als je daarover dagdroomt! Het Duits heeft daar een prachtig woord voor, waar iemand uit de gemeente me een tijd terug op wees: sehnsucht, wat zoiets betekent als ‘smachtend om te zien’. Zo’n groot verlangen, waarbij alles wat deze wereld te bieden heeft verbleekt.

DIA 23


Houd Gods nieuwe wereld voor ogen en leef erop gericht, in alles. Maak nu al keuzes die passen bij dat heelgemaakte nieuwe leven van straks. Dan ontdek je meer en meer de rust en vrede die God geeft. Zelfs als al het andere wegvalt. Velen van ons zullen waarschijnlijk nooit weten dat Jezus alles is wat je nodig hebt. Maar wanneer Jezus het enige is dat je hebt, dán zul je beseffen dat Jezus het enige is dat je nodig hebt (naar Corrie ten Boom).


Zo staan we met God op de drempel van het nieuwe jaar. Maar ga met Hem over elke drempel in het komende jaar. Met dat verlangen naar Gods nieuwe wereld.


Telkens wanneer ik met Oud en Nieuw naar de hemel kijk

en het vuurwerk zie, in alle kleuren van de regenboog,

het fluiten en de knallen hoor, als trompet signalen,

dan voel ik dat verlangen, sehnsucht.


Sehnsucht, niet eens zozeer naar Gods Nieuwe Wereld,

nee, sehnsucht naar onze Heer Jezus Christus,

dat Hij terugkomt op de wolken,

en ons thuishaalt.


Een smachten om Gods Nieuwe Wereld te zien,

die nieuwe wereld met een stad van goud.

die wereld waar God Zelf het licht is

en wij eeuwig leven door Zijn Zoon,

onze Heer Jezus Christus.


AMEN

Deze preek in een dienst lezen?

Als je hieronder je contactgegevens invult dan stuur ik de presentatie, liturgie en preek met klikmomenten zo snel mogelijk op.

bottom of page