Johannes
Als het spookt...
Johannes 6,19-20 | Maaltijd van de Heer
Serie:
Zeven Wereldwonderen
Assen Marsdijk
zondag 2 maart 2025

Het spookt op het meer van Galilea: er woedt een hevige storm. Daar stond het meer om bekend. Plotselinge oostenwind die over de bergkam kwam, konden het doorgaans rustige meer in korte tijd omtoveren tot een woeste watermassa. Zelfs ervaren vissers, zoals er onder de leerlingen van Jezus waren, konden er door verrast worden. Dat overkomt de leerlingen van Jezus. ’s Nachts zeilen was al niet zonder risico, laat staan met zo’n storm.
De tekst voor de overdenking is vers 19-20, maar ik lees nogmaals vanaf vers 18:
Er stak een hevige wind op en het meer werd onstuimig. Toen ze vijfentwintig of dertig stadie geroeid hadden, zagen ze plotseling Jezus over het water lopen; Hij was dicht bij de boot en ze werden bang. Maar Hij zei: ‘Ik ben het, wees niet bang.’
Johannes 6,18-20
DIA 2 | DORE
Het spookt op het meer van Galilea: er woedt een hevige storm. Daar stond het meer om bekend. Plotselinge oostenwind die over de bergkam kwam, konden het doorgaans rustige meer in korte tijd omtoveren tot een woeste watermassa. Zelfs ervaren vissers, zoals er onder de leerlingen van Jezus waren, konden er door verrast worden. Dat overkomt de leerlingen van Jezus. ’s Nachts zeilen was al niet zonder risico, laat staan met zo’n storm.
DIA 3
De parallel naar onze wereld is zo gemaakt. Want het spookt in de wereld en dan is er storm. Het geopolitieke weer slaat bijvoorbeeld zomaar om. De vredesbesprekingen tussen Rusland en Amerika, zonder Oekraïne of Europa. Het levert spanning op het wereldtoneel.
DIA 4 | ZWART
Zo kan het ook gaan in je leven. Het lijkt rustig voort te kabbelen, en plotseling krijg je een vernietigend bericht, dat de grond onder je voeten wegslaat. Je komt in een crisis, je weet niet hoe het verder moet.
Zelfs als er ogenschijnlijk niets heftigs gebeurt, kan het leven je zomaar aanvliegen. Tijdens een quarterlifeof midlife-crisis bijvoorbeeld. Wie ben ik? Waar ben ik mee bezig? Waar leef ik voor? Of op latere leeftijd: wat heb ik eigenlijk gebracht? Wat heb ik veel fouten gemaakt! Wat jammer dat ik achteraf pas waardeer waar ik toen aan voorbij ben gegaan…
DIA 5 | DORE
Dan stormt het in je leven, zoals het kan stormen in de wereld. Zoals het stormt op het meer van Galilea, daar bij de leerlingen.
Het spookt. Niet alleen door de storm, maar ook omdat ze een menselijke gedaante zien wandelen tussen de golven. Ze hebben de vredige nabijheid van hun Heer verlaten, en deze beangstigende storm en dit krijgen ze ervoor terug: storm en duisternis en angst. Die angst slaat om in existentiële angst wanneer ze tussen de golven een gedaante over het water zien lopen: doodsangst dus. ‘Het is met ons gedaan. Dit is het einde.’ Totdat Jezus zichzelf bekend maakt: ‘Ik ben het, wees niet bang.’
DIA 6 | ZWART
Johannes vertelt dit vijfde wonder heel kort, bijna terloops. Als iets wat tussendoor even gebeurt. Maar wat spreekt er een heilige rust uit! Want midden in de angst van deze storm maakt Jezus zich bekend.
DIA 7 | Ps 93
In dit wonder zie je de onwankelbare majesteit van Jezus Christus. We zongen voor de preek met Psalm 93: hoog boven zee en golven, hoe vol kracht, // troont onze Heer, onwankelbaar in macht. Maar hoe zie je in dit wonder de goddelijke onaantastbaarheid van onze Heer! Hier maakt hij Zich bekend als God Zelf, Heer van de schepping, meester van de storm.
Het is een krachtig beeld, om je voor ogen te houden in de stormen van je eigen leven. Zie dat onze Here Jezus als de Vrede zelf, als God wandelt over het water. Wandelt, tussen de golven, de wind en de duisternis. Hij is ook daar dichtbij.
Twee terreinen om dat op je leven toe te passen: in je kijk op de wereld en in je persoonlijke leven.
DIA 8 | ZWART
Jezus maakt Zichzelf bekend als God die kalm wandelt in de stormen in de wereld. Daarvoor moet je goed kijken, Hem zoeken. Maar wie Hem zoekt die kan zeker zien hoe God aanwezig is in deze wereld. Hij heeft het wereldgebeuren in de hand, ook als de onrust en de duisternis in de wereld blijft.
Jezus wandelt ook tussen de golven van je persoonlijke leven. Ook daar is Hij God die dichtbij wil komen. De spannende vraag is dan: hoe? De een zal daar ervaring mee hebben: God is dichtbij. Voor de ander zal het een vraag zijn: hoe ziet dat eruit? Hoe voelt dat? Hoe weet of zie ik dat God dichtbij is?
Er is geen vaste formule voor. Geen ‘recept voor Godservaring’ of zoiets. Maar wel dit – wat ik afgelopen week bij een lezing van Stefan Paas hoorde: ‘Als je nat wil worden, moet je in de regen gaan staan.’ Oftewel: Als je onze Here Jezus als dichtbij wil ervaren, dan is het belangrijk dat je zoekt naar de relatie met Hem. Bijbelleest en je inspant om die te begrijpen. Dat je in gebed in Gods aanwezigheid komt. Begrijp me goed: daarmee dwing je niet af dat je God dichtbij ervaart. Nogmaals: het is geen recept voor Godservaring. Maar het is wel een waarheid als een koe: als je nat wil worden, moet je in de regen gaan staan.
Onze Heer komt dichtbij. Dat heeft Hij laten zien, toen Hij mens werd. Maar nog altijd komt Hij ook door Zijn Geest dichtbij. Dat vraagt vertrouwen van ons. Maar als je God vertrouwt, wat er dan kan gebeuren is prachtig. Je leest het in vers 21:
DIA 9
[De leerlingen] wilden Hem aan boord nemen, en meteen kwam de boot aan land op de plaats waar ze naartoe wilden.
Johannes 6,21
Wie op God vertrouwt in de stormen van het leven, die komt soms zomaar tot de conclusie: ‘God heeft me hier gebracht, en dit is de plek waar ik moet zijn. Nee, het is niet de plek die ik zelf had bedacht, of ooit had kunnen bedenken. Maar het is precies de plaats waar ik moet zijn in mijn leven.’ Nee, dat geloofsvertrouwen komt niet vanzelf. Het komt niet van het een op het andere moment – het groeit door de jaren heen, zoals het bij de leerlingen ook groeide.
DIA 10 | TITELDIA
Dus als het stormt in de wereld, ver weg of dichtbij, vertrouw op God. Hij is onwankelbaar in macht. Hij wandelt tussen de golven, en Hij komt dichtbij. Er is geen recept voor Godservaring, maar God laat wel op allerlei manieren merken dat Hij er is. In broers en zussen om je heen. In een preek die je raakt. In een onverwachts positieve wending op het wereldtoneel. En…: in het Avondmaal. In de viering van de Maaltijd van onze Heer laat onze God zien hoe dichtbij Hij is gekomen. Hij werd mens, Hij ging tot op het kruis
AMEN